Extracția molarilor de minte este una dintre cele mai comune intervenții stomatologice. Poate ai întâlnit și tu un prieten care a fost nevoit să apeleze la o astfel de procedură, iar lucrul acesta este cât se poate de normal. Nu reprezintă o problemă, ci o condiție cu care cei mai mulți dintre noi se întâlnesc la un moment dat. Îți povestim pe scurt lucrurile de care trebuie să ții cont în cazul apariției molarilor de minte.
Molarii de minte moșteniți din moși-strămoși
Măseaua de minte sau molarul 3, cum mai este numit, apare cel mai frecvent la o vârstă adultă, între 17-25 de ani, însă sunt cazuri în care apar și la o vârstă mai fragedă sau mai înaintată. Sunt măselele pe care noi le moștenim de la strămoșii noștri din Preistorie, care erau nevoiți să aibă o dietă formată în mare parte din carne crudă, rădăcini și alte alimente tari.
Astfel, dentiția lor era formată din mai mulți dinți pe care noi nu îi mai avem astăzi. La acea vreme, molarul de minte avea un rol important în masticație, rol pe care în zilele noastre și l-a pierdut în întregime, deoarece oamenii și-au schimbat stilul de viață, alimentația, iar fizicul nostru s-a dezvoltat.
De ce trebuie scoși molarii de minte?
După cum spuneam, fizicul și maxilarul omului au evoluat de-a lungul timpului, iar în prezent, molarii de minte nu mai au niciun rol funcțional. Maxilarul și-a redus din mărime, astfel, s-a redus și numărul dinților, iar molarii de minte sunt și ei pe cale de dispariție. Aceștia de cele mai multe ori nu mai au loc pentru a crește drepți și pot provoca probleme oamenilor care se confruntă cu apariția lor.
Nu toți oamenii sunt nevoiți să recurgă la extracția măselelor de minte!
Aproximativ 35% dintre oameni nu se confruntă cu apariția măselelor de minte. În alte cazuri fericite, oamenii se confruntă cu creșterea unei singure măsele sau două. Altora, măselele de minte pur și simplu li se dezvoltă corect, fără a produce o altă problemă dentară. Important este să te consulți periodic cu medicul stomatolog, pentru a ști dacă ai nevoie sau nu de această intervenție. Chiar și atunci cănd nu ai simptome, pot apărea probleme pe care doar medicul le poate recunoaște.
Simptomele apariției molarilor de minte
Unele dintre cele mai comune simptome sunt înroșirea și umflarea gingiei, o durere minoră resimțită la nivelul acesteia și, uneori, febră. De cele mai multe ori, astfel de simptome apar când măseaua a erupt sau este pe cale să erupă. Dacă medicul constată că nu va crește corect, punând presiune pe ceilalți dinți care își pot modifica poziția, medicul va face extragerea molarului de minte din gingie.
De ce scoatem molarii de minte?
- Pentru a scăpa de dureri,
- Pentru a preveni strâmbarea celorlalți dinți,
- Pentru a preveni cariille.
În ce constă recuperarea după extragerea molarului de minte?
Recuperarea depinde de la o persoană la alta, cei mai mulți confruntându-se cu dureri sau umflături, care pot fi ameliorate cu gheață și medicamente prescrise de medic. În medie, durerile dispar după trei zile, iar umflăturile încep să se reducă. După șapte zile, pot fi scoase firele operației, iar după două săptămâni recuperarea este completă.